Rekommenderade böcker

Schizofreni: Livet med en psykossjukdom

av Åsa Konradsson GeukenSten FribergYlva Wächter

Ingen varken väljer eller är sin sjukdom. Att få diagnosen schizofreni väcker många tankar och känslor. Vad händer människor som får denna diagnos? Hur skapar och behåller de sin valda väg? Vad gör anhöriga och närstående? Boken är ett stöd/hjälp i skeendet då livet totalt förändras.

Boken Schizofreni – livet med en psykossjukdom är fylld med fakta om sjukdomen såsom orsaker, medicinering, behandling, hur ser vården ut, sysselsättning och arbete, forskning om sjukdomen, varvat med historier ur verkliga livet – hur det är att leva med eller nära någon med schizofreni.

Författarna vill komma tillrätta med fördomarna, okunskapen och stigmatiseringen för att bidra till att göra schizofreni till en sjukdom bland andra sjukdomar. Ingen lätt sjukdom att leva med men rätt hanterad ingen omöjlig sjukdom att leva med. Och en sjukdom man aldrig ska behöva skämmas för.

Ur innehållet

 • Vad är psykos?
 • Vad är schizofreni?
 • Diagnostisering
 • Finns det olika former av schizofreni?
 • Varför just jag – orsaker till schizofreni
 • Vad händer i hjärnan?
 • Medicinering
 • Var finns det hjälp att få?
 • Liv och återhämtning
 • Att leva nära någon med schizofreni
 • Stigmatisering
 • Sjukdomsinsikt
 • Anosognosi – att inte förstå att man är sjuk
 • Droger och våld
 • På forskningsfronten något nytt?

Om författarna

Sten Friberg, specialist i psykiatri med tio års erfarenhet som chef och överläkare vid en akut- och konsultationspsykiatrisk enhet i Stockholm, föreläsare och handledare vid läkarprogrammet och studierektor för specialistutbildningen. Arbetar som medicinsk rådgivare på Otsuka Pharma AB, som klinisk psykiatriker samt vid en specialiserad mottagning för patienter i gränslandet mellan hudsjukdomar och psykiatri.

Åsa Konradsson Geuken, docent i farmakologi vid institutionen för Farmaceutisk Biovetenskap, Uppsala universitet. Forskare inom neurovetenskap och neuropsykofarmakologi med fokus på schizofreni. Lillasyster till Mats Konradsson som lider av schizofreni, och som har gjort bokens illustrationer.

Ylva Wächter är specialist i psykiatri och har arbetat som överläkare på Mottagningen för psykossjukdomar Alviks strand, Stockholm. Hon har tidigare varit journalist och arbetat som programledare på Sveriges Radios samhällsredaktion.
________________________________________________________________

Bok om Psykos! ”Att insjukna i psykos”

EN PSYKOS är ett sjukdomstillstånd där man under perioder förlorar förmågan att tolka verkligheten. Som drabbad och som närstående behöver man då insatser som utgår från förtroendefulla relationer med vården och andra som ger stöd. Författarna redogör med ett tillgängligt språk för symtom, diagnoser, dagens moderna psykologiska och medicinska behandlingsformer samt andra möjligheter till stöd. Med många exempel och en hoppfull grundton beskrivs vanliga tankar, känslor och frågor kring sjukdomen.

Författare

Johan Cullberg är professor i psykiatri och författare
till flera banbrytande kursböcker, bland annat Dynamisk psykiatri och Kris och utveckling.

Maria Skott är med.dr, sjuksköterska och utvecklingsansvarig på Psykiatri Nordväst i Stockholm. Hon har tidigare arbetat med förstagångsinsjuknade psykospatienter i 30 år.

Pontus Strålin är med.dr och överläkare vid Psykosprogrammet, Psykiatri Sydväst, Stockholm.

Boken är skriven för personer som insjuknat i psykos, deras närstående och för professionella som möter denna grupp i sitt arbete. Den har även viktiga budskap till beslutsfattare och politiker.

Monica Beckman, ordförande i Intresseföreningen för schizofreni och liknande psykossjukdomar (IFS) Stockholmsdistriktet, samt Livgivarna-IFS, Nacka/Värmdö:

”Boken bidrar med fakta och perspektiv från anhöriga, nära berörda och personal. Den ger exempel på förhållningssätt, gränsöverskridande lösningar och belyser behov av samverkan”.